søndag den 28. februar 2010

Madopskrifter


Broccolisalat med bacon
2 broccoli (800 g)
1 pk bacon i tern
1 dl rosiner
1 dl solsikkekerner gerne flere
1-2 finthakket rødløg

Dressing
2½ dl miracel whip
7 tsk balsamicoeddike
2 ss sukker

Broccolien plukkes i små buketter – Skal ikke koges.
Delen blandes i en skål, rør dressingen sammen og hæld over. Stilles i køleskabet i 1-2 timer før servering.


Burgerboller
700 gr. mel
4 dl. vand
50 gr. gær
40 gr. margarine1
½ spsk. sukker
1½ spsk. salt
evt. sesamfrø til drys
Rør gæren ud i den lunede væske. Når det er helt udrørt tilsættes alle de andre ingredienser samt 3/4 af melet. Ælt nu dejen godt og tilsæt mere mel, til du har en god konsistent i din dej (den må gerne klæbe ganske lidt). Del dejen i 10 - 12 stk og form den til boller. Placer bollerne på en smurt bageplade og placer et viskestykke over dem, hvorpå du lader dem stå og hæve i 20 min ved stuetemperatur. Bollerne trykkes flade til 1 cm. Læg et stykke bagepapir over bollerne og tryk med en anden bageplade hårdt på den. Lad nu bollerne efterhæve i 30 min. Bollerne pensles nu med vand og drysses med sesamfrø før de varmes i forvarmet ovn ved 210 grader i 15 min.


Dorthes Squash-tærte
400 g revet squash
1 stort fint hakket løg
150 g bacon eller skinke i tern
125 g mel
1 ts bagepulver
1,25 dl olie
5 æg
Salt og peber
100 g revet ost

Røres sammen og bredes ud i en smurt tærteform. Overfladen drysses med ost.


Frikadeller - fars
500 g svinekød
1 æg
ca 2 dl vand
1½ ts salt 
peber 
125 g rasp
1 hakket løg

Alt røres sammen
Steges på en pande med oliemargarine eller smør! De kan steges helt på panden, men du kan også brune dem på panden og så sætte dem i ovnen ved 180 grader i 20-30 min.

Farsen  kan også bruges til
  • krydret frikadeller - der kan tilsættes forskellige krydderier eller krydderurter. 
  • kødboller (til boller i karry), så trilles fars til kugler og koges i vand i en gryde!
  • farseret porre
  • forloren hare
  • eller forskellig farsbrød.
Flæskesteg
1,2-1,5 kg svinekam
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm’s mellemrum – men undgå at ridse i selve kødet. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Læg stegen i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret.

Hæld 1 l vand i bradepanden og så stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca 1½ time.

Brug stegetermometer: Når centrumtemperaturen er 55 grader, skal man mærke, om sværen er sprød. Hvis den ikke er sprød, kan man skrue op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
Hvis sværen er sprød, fortsættes stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Tag stegen ud af ovnen. Skyen bruges til saucen. Lad stegen hvile utildækket i ca 20 minutter. Under hviletiden stiger stegen til ca 70 grader.

Tips: beregn ca 200 g. kød pr person. Brug 1 ss groft salt pr kilo kød. Tid/metode ens for stege mellem 1-2½ kg. Lidt rosa kød – skal stegen ud ved 62 gr. Nakkesteg steges på samme måde, men nederst i ovnen – skal være mindst 75 grader.


Grøntsagstærte

Dej
125 g smør
250 g mel
1 ts salt
1 dl ymer
Røres sammen og hviler i køleskabet i mindst 1 time.

Fyld
Squash, forårsløg som overhældes med:
2 dl mælk
3 æg
Salt og peber
Som er pisket sammen.

Bages ved 200 gr i ca 35 min.
Fyldet kan også være blomkål, porre, broccoli mm

Jordbær koldskål
250 g letoptøede frosne jordbær
6 ss sukker
1½ l kærnemælk
½ l tykmælk

Kom jordbær, sukker og ⅓ af kærnemælken i blenderen og blendt lidt. Bland det med resten af kærnemælken og tykmælken.

Stil det koldt til det skal serveres.


Karrysuppe
1 stort løg (hakket)
2 æbler (groft revet)
1 stor porre (fint snittet)
3 gulerødder (fint revet)
Karry
Margarine
160 ml kokosmælk
1,2 l vand
1 bouillonterning (høns)
Salt
300-350 g kyllingefile i småtern
3 dl ris (der koges ved siden af)
Løg, æbler, porre og gulerødder svitses i margarine og karry.
Vand, bouillon, kokosmælk og salt kommes i og det koger i 15 min. Derefter kommes kyllingesmåkødet i og suppen koges i 2-5 min mere og risene kommes i.
Serveres med flutes/brød.


Kartoffelsuppe

400 g kartofler
4 stilke bladselleri
1 løg
6 dl grøntsagsbouillion
Koges i 15 min. (møre) og blendes
2 dl fløde
Fløden blandes i og smages til med salt og peber

200 g bacon brunes og serveres til suppen sammen med flutes.


Kold kartoffelsalat - den traditionelle
Dressing:
5 dl ymer
2½ dl creme fraiche
1 ss reven chalotteløg
1½ ts groft salt
Lidt peber
1 tsk sød fransk sennep
1 ts citronsaft
Purløg

1 kg kartofler
evt. 250 g ærter
evt. 300 g kogt blomkålsbuketter.


Kartoffelsalat med krydderurter
(5-6 personer)

1,6 kg nye kartofler koges.
Marinade:
2 ss groft sennep
2 ss hvidvinseddike
4 ss vand
1 ss olivenolie
1 ts fint salt
friskkværnet peber

Alt blandes og de let afkølede kartofler vendes í. Stilles i køleskabet i 1 time.

200 g fetaost
5 forårsløg i ringe
1 dl frisk, klippet karse
3 ss frisk hakket dild
1¾ liter salat revet i grove stykker.

Ved servering: Vend forårsløg og krydderurter sammen med kartoflerne. Vend forsigtigt fetaosten i.
Læg en bund af salat og anret herpå kartoflerne.


Kartoffelsalat - med bønner
1 kg kartofler
250 g bønner
Radiser

Marinade:
½ dl olivenolie
½ dl vand
2 ss citron
Salt og peber


Kartofffelsalat - grøn
2 kg små kartofler (kogte)
6 forlårsløg skåret i ringe
Dressing:
2 ss dijonsennep
4 ss balsamicoeddike
2 dl olivenolie
2½ dl vand
1-2 fed hvidløg
Hakket persille


Klatkager

3 dl /150 g kold risengrød
2 ss mel
1 æg
1 ts vaniliesukker

Rør det sammen og bag dem på en jævnvarm pande med fedtstof på.


Kylling på cremet porrebund


1 stor porre
100-125 g bacontern
1/4 l Mornay sovs
1 dl vand
4 kyllingefiler
olivenolie
salt og peber
evt. 50 g revet ost

Rens og skær porren i ring, svits dem på en pande i lidt olivenolie. Hæld mornaysovs, vand og ½ ts salt i et ildfastfad (som passer til 4 kyllingefiler), hæld de svitsede porre i sovsen, og kom baconternene på panden og svits dem, hældes også i sovsen og sovsen røres rundt så der hele er fordelt. På panden kommer du kyllingefilerne som steger i baconfedtet, filerne skal bare lige brunes lidt på begge sider, drysses med salt og peber, så lægges de oven på sovsen. Evt kommes osten på filerne.
Steges i ovnen i 25 min ved 200 grader.

Kålslav
1 del reven gulerod
1 del fintsnittet hvidkål
½ del reven æbel
¼ del reven selleri

Dressing:
1½ dl syrnet fløde/ymer
1 ts dijion sennep (lille ts)
1 ts vineddike
1 ss sukker.


Må gerne stå og trække.



Lasagne
(4-6 personer) 

250 g lasagneplader
Kødsauce:
500 g okse
1 løg finthakket
2-3 gulerødder finthakket/revet
1 ds. konc. tomatpure (70 g)
½ ts oregano
2 ts salt
4-5 dl. vand
peber
Sauce:
½ l mornay sauce

Lægges lagvis i smurt ovnfast fad. Drysses med rasp, bages ved 200 gr. i 35 min.
(det kan være nødvendigt at supplere med lidt mælk mellem lagene i stedet for mornay saucen).


Løgtærte

Tærtedej
150 g mel
2 ss olie
1 ts salt
1 dl kvark
Fyld:
250 g løg (blandede) pilles og del/skiv dem
1 porre fintsnittes
2-3 bajerske pølser
1 bdt klippet purløg
3 æg
3 dl mælk
Salt og peber
Saml dejen, rul den ud og beklæd en tærteform. Forbag bunden ved 200 g i ca 8 min. Løg, porre, pølser og purløg lægges på den forbagte bund. Pisk æg, mælk, salt og peber sammen og hæld det over.
Bages ved 200 g i 35-40 min.


Mørbrad stegt som vildt
1 stor svinemørbrad uden hinde
3 skiver røget flæsk eller bacon
Smør
3 dl kaffefløde
2 dl piskefløde (ikke nødvendigt brug bare 5 dl kaffefløde)
Kinesisk soja
Madkulør
2-3 ss ribsgele
Salt og peber.
Bacon skæres i små tern og brunes sammen med mørbraden.
Når mørbraden er færdigstegt tilsættes fløde, ribsgele og soja, jævn evt. saucen.
Kødet skæres på skrå og serveres med kartofler, asier og ribsgele.



Pandekager med fyld
10 madpandekager

500 g oksefars
1 rød peber
3 porre
1 løg
1 ps taco mix
Salt og peber
Alt svitses og kommes i pandekagerne

Drysses med revet ost ovenpå de rullede pandekager.

Bages i ovnen ved 200 gr. Til de er varme og osten er gyldenbrun (ca. 15 min)

Serveres med salat og flutes


Piratens pølsegryde 

(4 personer)

1 løg
20 g margarine
4-8 pølser
2 ss tomatpuré
1 dl fløde
4 dl mælk – efter behov
150 g ærter

Løg og pølser skæres i skiver og svitses i margarinen. Ketchup og fløde/mælk tilsættes sammen med ærterne.
Koges igennem i ca. 3 minutter. Smages til med salt og peber og jævnes.

Serveres med løse ris eller kartoffelmos.


Pølsehorn
16 stk.
25 g smør/oliemargarine
4 dl mælk/vand
1 dl tykmælk/fromage fraigh
25 g gær
2 ts sukker
1 ts groft salt
100 g grahamsmel
700 g hvedemel.

8 pølser halveres.

Del dejen i 4— rulles ud og skæres i 4 trekanter. Ketchup på og så rulles dejen om pølsen som et horn.
Bages i 15 min ved 200 gr.

Kan godt trækkes til 10 pølser!!!


Ris 
Kogte ris pr. person! (ikke grød ris!)

Hvide ris:
1½ dl vand - sættes til kogning, når det koger kommes
1/3 ts salt
1 dl ris i.
Det koges i 15 min og så er det klar til servering.

Brune ris:
2 dl vand - sættes til kogning, når det koger kommes
1/3 ts salt
1 dl ris i.
Det koges i 35 min og så er det klar til servering. Måske er det lidt vand i gryden stadig - men pyt! (eller hæld det ud)


Risengrød
250 g grødris
5 dl vand
1 l mælk (sød)
½ ts salt

Gryn og vand bringes i kog og koges under låg i 18 min.
Rør mælken i og bring i kog. Kog grøden jævn uden låg og ved omrøring.
Smages til med salt.


Rosenkålssalat

1 del Rosenkål snittes (foodprocesseren)
1 del æbler revet
Appelsinsaft + lidt sukker på æblerne
Pisket piskefløde

Det hele blandes let.


Rødkål

1 rødkålshoved
1 gl. ribsgele/ribssaft (gerne mere)
1 ts salt
Koges i ca ½ time.
Sukker og eddike komme i koges lidt og smages til.
Skal stå og trække i mindst 5 timer, derefter bringes det i kog og smages til.


Snobrød uden gær
½ kg mel
1 ts sukker
1 ts salt
1 ts bagepulver
25 g margarine
3 dl mælk

Æltes sammen – kan bruge med det sammen, men kan også stå i forholdsvis lang tid.

Bages over gløder


Squash-suppe
1 stor squash
5 gulerødder
5 kartofler
2 løg
Olie
Karry
Creme fraiche
Salt /peber

Grønsagerne skæres i mindre stykker og koges møre i vand. Tag grønsagerne op af vandet (gem vandet), og findel dem i blender.
Varm olien i en gryde og svits karryen deri. Kom grønsagsvandet og grønsagspurren i gryden og varm det godt igennem. Smag til med salt og peber. Tilsæt creme fraichen til sidst.


Tomatsuppe(4 personer)
1 hakket løg
2 ds fl. tomater
4 dl. vand (evt. mere)
1 terning grøntsagsbouillon
2 dl pastaskruer
2 fed hvidløg
1 ts tørret basilikum


Tun mousse (let)
2-3 ds tun
3-4 ss creme fraiche
evt. 1-2 ss blødt smør
citronsaft
salt
peber

Pyntes med rejer, salat, agurk og tomat.


Tyk pizza(1 plade)

25 g gær
1/4 l lunkent vand
2 ss olie
1 ts salt
Ca 400 g mel

Nem Tomat sauce:
1 ds tomatkoncentrat (70 g)
Olie
Krydderi
Hvidløg
Evt. løg


Tzatziki
½ l yoghurt naturel
400 g agurk
3 fed hvidløg

Yoghurten drænes dagen før, eller min 1½-2 timer før, gennem et kaffefilter. Agurkerne rives og blandes med lidt salt dagen før. Saften fra agurkerne hældes fra. Agurk og yoghurt blandes med hvidløg og smages til med salt og peber.


Urtepottebrød

900 - 1000 gram hvedemel
1 strøgen spsk. salt
20 gram gær
1 spsk. sukker
4 dl. lunken mælk (evt. kærnemælk)
ca. 1/4 liter lunkent vand
ca. 4 spsk. smør

1: Hæld væsken i et bagefad. Opløs gær og sukker heri. Tilsæt nu så meget hvedemel at man får en meget dynd dej - som tynd ymer. Lad denne dej stå og forgærer ca. 1-2 timer, dækket med et fugtigt klæde.2: Tilsæt nu salt, og resten af melet, eller så meget mel dejen kan tage, dvs. at den er smidig og glad og slipper bord og fingre. Ælt godt igennem med hænderne til dejen er blank og glat. Lad dejen hæve under et fugtigt klæde til dejen har dobbelt størrelse.3: Slå dejen ned og del den i 4 dele. Ælt hvert stykke igennem en gang til og form dem så til kugler og anbring dem i urtepotterne. (12-14 cm. i diameter). Urtepotterne har inden stået i blød i vand i ca. 30 minutter, hvorefter de er tørret og smurt godt med smør. Pres dejen godt ned i urtepotterne. Dæk potterne til med et fugtigt klæde og lad dejen efterhæve ca. 30-60 minutter.4: Varm ovnen op til 225 grader. Stil urtepotterne på nederste ribbe i ovnen, og bag brødene ca. 40 minutter.
­­­­————————–
Urtepottebrød er meget dekorative - og urtepotter (af ler) er gode bageforme. Nye potter af ler rengøres grundigt. Lad dem tørrer, hvorefter de pensles med smeltet smør. Stil potterne på en bageplade og lad dem stå i ovnen 30 minutter ved 225 grader. De ryger voldsomt. Lad dem køle af. Husk at formene ALTID skal smøres med smør inden brug.


Vafler(4-5 stk)
125 g mel
½ ts bagepulver
1/4 ts salt
2 dl mælk
1 æg
½ dl. Olie
Lidt kardemomme.


Æble-sellerisalat
18o ml ymer
1 ss citronsaft
1½ ss sukker
100 g selleri
1 syrligt æble

Ymeren smages til med citron og sukker. Sellerien skrælles. Æble og selleri rives groft – gerne direkte ned i dressingen, lige før den serveres.
Salaten smages til.


Æbleskiver

3 dl mel
¼ ts salt
1 ts sukker med top
½ ts kardemomme
½ ts natron
1-2 æg
2 dl kærnemælk
2 ss olie

Bages i æbelskivepanden.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar