søndag den 28. februar 2010

Brødopskrifter

Boller fra Ager

5 dl væske
250 g kerner (150 g knækkede hvedkerner, 100 g hørfrø, solsikkefrø, sesamfrø og græskarfrø). - sættes i blød i indtil et døgn.

100 g gær
3 ts salt
5 ts sukker
1 æg
100 g margarine
750 g mel
Lad dejen hvile i 15 min.
Slå bollerne op og sæt dem på en plade lad dem hæve i ½ time.
Pensles med ymer.
Bages i ca 20 min ved 200 gr.


Burgerboller
700 gr. mel
4 dl. vand
50 gr. gær
40 gr. margarine
1½ spsk. sukker
1½ spsk. salt
evt. sesamfrø til drys
Rør gæren ud i den lunede væske. Når det er helt udrørt tilsættes alle de andre ingredienser samt 3/4 af melet. Ælt nu dejen godt og tilsæt mere mel, til du har en god konsistent i din dej (den må gerne klæbe ganske lidt).
Del dejen i 10 - 12 stk og form den til boller. Placer bollerne på en smært bageplade og placer et viskestykke over dem, hvorpå du lader dem stå og hæve i 20 min ved stuetemperatur.
Bollerne trykkes flade til 1 cm. Læg et stykke bagepapir over bollerne og tryk med en anden bageplade hårdt på den.
Lad nu bollerne efterhæve i 30 min.
Bollerne pensles nu med vand og drysses med sesamfrø før de varmes i forvarmet ovn ved 210 grader i 15 min.
Gulerodsboller

2 pk gær
½ ts salt
60 g sukker
½ l vand
1 æg
100 g margarine
1 kg mel
250 g revet gulerødder
100 g solsikkekerner
Hæve i 30 min.
Bages ved 175 gr. i 20 minutter


Gulerodsbrud
12 store brud

50 g gær
5½ dl lunkent vand
75 g sukker
10 g salt
75 g oliemargarine eller smør
ca 1 kg hvedemel (kerne lidt groft mel også)
2 æg
100 g solsikkekerner
4 revne gulerødder

Opløs gæren i den lunkne vand. Tilsæt sukker, salt, oliemargarine og mel og ælt det sammen. lag dejen hæve i skålen ca 1 time.
Læg dejen ud på et melet bord og lav en fordybning i midten og slå æggene ud i fordybningen, kom solsikkekerner og de revne gulerødder på dejen og fold dejen sammen til en stor bolle.
Brug en kniv til at hakke dejen småstykker men stadig i en stor dej. (men så dejen er ujævn). Nu deles dejen i 12 eller 16 lige store brud som forsigtigt løftes over på bagepapiret på pladen. Lad brudene hæve i ca 1 time.
Bag dem i 15 minutter i midten af ovnen ved 220 grader.


Kitte boller

1 pk gær
150 g margarine
3 dl mælk
1 ss sukker
1 ts salt
400 g hvedemel (ca)
Gær og sukkeret røres sammen til det smelter. Margarinen smeltes, hvorefter mælken langsomt hældes i. Det hele røres sammen, hvorefter mel og salt tilsættes. Dejen hæver tildækket ca. ½ time. Herefter formes dejen til boller, som hæver ½ time.
Bollerne pensles med æg/kaffe.
Bages ved 225 gr i ca 20 min.


Luksus boller

50 g gær
200 g margarine
4 dl mælk
3 æg
Salt
Ca 1 kg mel
Æltes sammen, formes som boller.
Hæve i 40 min
Bages i 12-15 min v 225 gr.



Lynboller (Anette)

1 pk gær
3 dl væde – kærnemælk
500 g mel
½ ts salt
½ ss sukker
100 g margarine
Æltes sammen som alm. boller, formes som boller og kan allerede nu komme ind i ovnen ved 200 gr.


Mini Rugbrød (16 stk – SFO)

20 g margarine
3 dl vand
50 g gær
2 ss sirup
Lidt salt
200 g rugmel
250 g mel
Prikkes med en gaffel.
Hæves i ca 30 min.
Bages i 15 min ved 225 gr.
Lige efter bagning pensles de med smeltet margarine.


Oreganobrød - madbrød

50 g smør
4 dl mælk
1 dl kærnemælk
25 g gær
1 ss sukker
2 ts groft salt
4 fed knuste hvidløg
1 ss tørret oregano
400 g sigtemel
350 g mel

Dejen hæves i 1½ time
Rul dejen ud så det kan lægges i en bradpande. Ris brødet i små tern, lad det hæve i 45 min.
rensels og drysses med oregano og groftsalt (extra)
Bages ved 225 gr i ca 20 min.


Pølsehorn 16 stk.


25 g smør/oliemargarine
4 dl mælk/vand 1 dl tykmælk/fromage fraigh
25 g gær
2 ts sukker
1 ts groft salt
100 g grahamsmel
700 g hvedemel.
8 pølser halveres.
Del dejen i 4— rulles ud og skæres i 4 trekanter. Ketchup på og så rulles dejen om pølsen som et horn.
Bages i 15 min ved 200 gr.
Kan godt trækkes til 10 pølser!!!

Rugbrød Grethes 1,2—1,4 l vand 2 dl surdej 1 l hvedemel 1 l rugmel 1 l blandet (solsikkekerner, hørfrø, knækkede hvedekerner og knækkede rugkerne) Røres sammen inden der kommer kerneblandingen i tages der surdej til side til næste bagning. Kommes i 2 forme Hæves i 12-24 timer i køkkentemperatur, pensles med vand og bages i ca. 1½ time ved 180 grader.


Rugbrød Fra nettet!

2 l vand
2 dl surdej
6 ts salt
2 dl sesamfrø
2dl hørfrø
500 g skårne rugkerner
200 g fuldkornshvedemel
200 g knækkede hvedekerner
500 g hvedemel
1 kg rugmel
Røres sammen i 10 min.
2 dl surdej tages fra til næste bagning.
Resten fordeles i 2 forme. Overdækkes og skal Hæve i min 12 timer i køkkentemperatur. Pensles med vand og bages i ca. 1½ time ved 175 grader, tages ud af formen og tørre ved eftervarmen i ovnen i ½ time.

Squachboller (Hanne)


50 g margarine smeltes
4 dl mælk tilsættes
1 dl ymer tilsættes
50 g gær tilsættes og røres
2 ts salt
2 ts sukker
200 g groftrevet squash
1 dl friskhakket persille
800 g mel blandes og tilsættes
Dejen skal hæve ½ time, herefter formes til boller som skal hæve ½ time.
Pensles med vand.
Bagetid ca. 15 min. ved 225 grader



Tebirkes (12-15 stk.)


50 g gær
½ ts salt
25 g melis blandes sammen
1½ dl kold mælk tilsættes
1 æg tilsættes
½-1 dl olie tilsættes
400 g mel tilsættes.
Æltes godt sammen. Dejen rulles ud med kagerullen til en lang stang (ca. 25 x 70 cm). Stangen pensles med sammenpisket æg og foldes på langs med 1/3 over, og derefter 1/3 over igen. Dejen vendes så det foldede vender ned. Stangen pensles med æg og der drysses med birkes og skæres i stykker (12 –15).
Hæves i ½-1 time – til dobbelt størrelse.
Bages ved 200gr. i 12-15 min.




Urtepottebrød


900 - 1000 gram hvedemel
1 strøgen spsk. salt
20 gram gær
1 spsk. sukker
4 dl. lunken mælk (evt. kærnemælk)
ca. 1/4 liter lunkent vand
ca. 4 spsk. smør
1: Hæld væsken i et bagefad. Opløs gær og sukker heri. Tilsæt nu så meget hvedemel at man får en meget dynd dej - som tynd ymer. Lad denne dej stå og forgærer ca. 1-2 timer, dækket med et fugtigt klæde.
2: Tilsæt nu salt, og resten af melet, eller så meget mel dejen kan tage, dvs. at den er smidig og glad og slipper bord og fingre. Ælt godt igennem med hænderne til dejen er blank og glat. Lad dejen hæve under et fugtigt klæde til dejen har dobbelt størrelse.
3: Slå dejen ned og del den i 4 dele. Ælt hvert stykke igennem en gang til og form dem så til kugler og anbring dem i urtepotterne. (12-14 cm. i diameter). Urtepotterne har inden stået i blød i vand i ca. 30 minutter, hvorefter de er tørret og smurt godt med smør. Pres dejen godt ned i urtepotterne. Dæk potterne til med et fugtigt klæde og lad dejen efterhæve ca. 30-60 minutter.
4: Varm ovnen op til 225 grader. Stil urtepotterne på nederste ribbe i ovnen, og bag brødene ca. 40 minutter.
----------------
Urtepottebrød er meget dekorative - og urtepotter (af ler) er gode bageforme. Nye potter af ler rengøres grundigt. Lad dem tørrer, hvorefter de pensles med smeltet smør. Stil potterne på en bageplade og lad dem stå i ovnen 30 minutter ved 225 grader. De ryger voldsomt. Lad dem køle af. Husk at formene ALTID skal smøres med smør inden brug.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar